Wat is het?

Het Syndroom van Down is een erfelijke aandoening. Dit betekend dus dat het aanwezig is vanaf de bevruchting. Het is geen ziekte die een baby oploopt zoals een verkouheid of griep.

Mensen met het Syndroom van Down hebben een extra chromosoom. De 21e chromosoom hebben de mensen met het Downsyndroom 3 keer. Doordat er te veel erfelijke informatie is, is de groei en ontwikkeling anders. Ook kan dit tot gezondheidsproblemen leiden, zoals hart- en schildklierafwijkingen. Ook zullen niet allen mensen met het Downsyndroom de zelfde afwijkingen hebben, de ene heeft wel een hartafwijking en de ander niet.

Ook hebben mensen met het Syndroom van Down bepaalde kenmerken zoals ronde ooghoeken, amandelvormige ogen, vlak achterhoofd, slappe grote tong, en meestal hebben ze hun mond open. Ook hebben ze en ontbrekent kootje aan de pink. Ze zijn klein van stuk en hebben meestal sluik en dun haar.

_________________________________________________________

De mensen met het syndroom van down hebben een apart uiterlijk. Dit zijn de algemene kenmerken van iemand met het downsyndroom:

  • Lossere spieren en gewrichten, waardoor de baby een beetje ‘slap’ lijkt. Dit wordt medisch ookwel hypotonie genoemt.
  • Een vrij plat gezicht met een afgeplatte neusbrug.
  • Ogen die een beetje scheef staan en spleetvormig zijn. In de binnenooghoeken bevindt zich vaak een huidplooi tussen de oogleden. Dit wordt medisch ook wel epicanthus genoemt.
  • Een kleine mond waardoor de tong een beetje te groot lijkt.  Doordat de spieren slap zijn, hangt de tong soms uit de mond.
  • Brede handen met korte vingers. De pink kan een beetje naar binnen krommen en soms is er in de handpalm slechts een lijn te zien. Ook is de kans grrot dat er bij de pink een vingerkootje mist.
  • Veel ruimte tussen de grote teen en de tweede teen.
  • Het geboortegewicht en de lengte zitten onder het gemmidelde. Volwassenen met het syndroom van Down zijn gemmidelt ook kleiner dan anderen.

Dit betekent nog niet dat alle mensen met het syndroom van down er het zelfde uitzien, ze lijken natuurlijk ook gewoon op hun vader en moeder en/of  hun broers of zussen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s