Wat is de oorzaak?

Het Syndroom van Down wordt veroorzaakt door een extra chromosoom in de lichaamscellen. Een chromoom is een staafvormig lichaam die de drager is van genen en genen die erfelijke eigenschappen bevatten.

Elke cel zou 46 chromosomen moeten bevatten. Als de zaadcel en de eicel bij de bevruchting versmelten, zorgen e elk voor de helft hievan.

Iemand met het Downsynroomheeft een extra exemplaar van chromosoom 21, dus 3 chromosomen in plaats van 2 chromosomen. Chromosoom 21 is een van de kleinste en raagt waarschijnlijk circa 1 procent van alle genen (stukjes erfelijke informatie). De extra chromosoom veroorzaakt problemen tijdens de ontwikkeling van de baby, in de buik van de moeder.

Er zijn verschillende soorten typen van het Downsyndroom: Standaard trisomie 21, translokatie en moscaicisme. Het verschil tussen deze typen is heel ingwikkeld, maar de uitkomst is grotendeels hetzelfde. De enige mannier waarop je het verschil kan zien is door een bloedmoster van een persoon met het Syndroom van Down te nemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s